Gaston & Leo

Comedy Topper- VTM
Comedy Topper- VTM

GASTON & LEO

Biografie (via nl.wikipedia.org)

Ontstaan

Gaston Berghmans was al enkele jaren conferencier en speelde in vele Vlaamse zalen toen hij in 1957 Leo Martin leerde kennen die toen als saxofonist en klarinettist in het orkest van Willy Rockin speelde. De heren voerden soms sketches voor twee man op, meestal vlak voor Leo's muzikale nummers, maar ze speelden enkel samen als ze toevallig in elkaars buurt optraden of op uitnodiging van Leo. Toen Leo begin jaren '60 zijn eigen orkest kreeg en in de Ancienne Belgique optrad, werd het eenvoudiger voor hen om samen op te treden. 's Zomers traden ze ook op aan de kust, vooral in "Het Witte Paard" in Blankenberge waar Gaston vanaf 1968 vast in dienst was. Hun revues waren zeer populair en werden zelfs in het Engels opgevoerd voor bezoekende Britse toeristen. In 1972 hield Leo definitief op met zijn orkest en sindsdien traden ze nog uitsluitend op als het komische duo Gaston en Leo.

 Tv-carrière

De twee komieken bleven revues geven en traden in 1976 ook op in de legendarische revue Slisse & Cesar. Leo was meestal de aangever in de grappen, terwijl Gaston meestal de domste van de twee speelde. Leo's Gentse en Gastons Antwerpse dialect gaven hun sketches een volks tintje dat hen zeer populair maakte bij hun publiek.

Vanaf 1972 waren Gaston en Leo ook op televisie te zien waar hun populariteit even groot was als tijdens hun uitverkochte zaalshows. Ze verdienden echter niet goed doordat de openbare televisie toen nog het monopolie had inzake televisiezenders. In Nederland speelden ze wekelijks één sketch in Hallo met Henk gepresenteerd door Henk van Montfoort. Ze hadden ook geen impresario: iedereen belde gewoon de BRT om naar hen te vragen of stuurden brieven naar de BRT te hunner attentie.

In 1980 traden Gaston en Leo samen met Yvonne Delcour en Romain Deconinck op in de komische politiereeks De Kolderbrigade.

Vanaf 1981 kwamen hun legendarische eindejaarsshows op de BRT. Elk oudjaar zond de zender hun shows uit die tegen de 2.680.000 kijkers scoorden en waarvan vele sketches klassiekers zijn geworden; zoals onder meer Restaurant De Gouden Leeuw en de bekendste van allemaal: Joske Vermeulen.

Tussendoor bleven de komieken ook zaaloptredens geven in Vlaanderen.

 Filmcarrière

Gaston en Leo speelden ook samen mee in vier films: "De boot naar Spanje" (1982) (regie: Willy Vanduren), "Zware Jongens" (1984) (regie: Robbe De Hert), "Paniekzaaiers" (1986) (regie: Patrick Lebon) en "Gaston en Leo in Hong Kong" (1988) (regie: Paul Cammermans).

 VTM

Ondanks de hoge kijkcijfers en hun weergaloze succes keek de toenmalige top van de openbare tv-omroep erg neer op Gaston en Leo en waren hun lonen bijgevolg ook erg laag. Bob Boon kon niet meer lachen om hun recentste scenario's en directeur Paul Van Dessel liet weten dat hij niet meer met "gepensioneerde komiekskes" kon blijven werken. De zopas opgestarte commerciële omroep VTM en haar bazen Mike Verdrengh en Guido Depraetere ontvingen hen met open armen en betaalden veel beter. Ondanks een laatste smeekpoging van BRT-kopstuk Jan Geysen maakten Gaston en Leo de overstap.

Rond deze tijd kregen de komieken echter allebei met gezondheidsproblemen te kampen. Gaston kreeg darmkanker en diende, fel vermagerd en verzwakt, met een stoma rond te lopen. Hij herstelde, maar Leo, bij wie longkanker was vastgesteld, overleed op 18 maart 1993. Een half jaar eerder waren ze nog te gast bij Luc Appermont in het programma "20 jaar Gaston en Leo" ter ere van hun 20-jarig bestaan als komisch duo.

 Na Leo's dood

De dood van Leo was een ernstige klap voor Gaston en zijn partner bleek onvervangbaar. Hij trachtte nog solo op te treden, maar het resultaat was niet meer hetzelfde. Hierna probeerde hij nog een trio te vormen met Carry Goossens en Jan Van Dyke in het programma Twee straten verder, maar na twee succesvolle seizoenen gaf hij er al de brui aan. Zijn laatste televisierol speelde hij anno 2002 in Dennis. Hierna besloot hij met welverdiend pensioen te gaan.

 Status en trivia

Gaston en Leo zijn nog steeds erg geliefd en bekend in Vlaanderen. Lange tijd behoorden ze tot de weinige komieken in Vlaanderen die zaalshows gaven en ook op televisie verschenen. Alhoewel hun grappen inmiddels erg oubollig kunnen overkomen, hebben ze toch een zekere volkse charme.

  • De "Joske Vermeulen"-sketch over een man (Leo) die vanuit een openbare telefooncel belt naar een kind (Gaston als Joske Vermeulen) dat alleen thuis is, is één van de meest legendarische sketches uit Vlaanderen. Vooral de zin die Joske keer op keer herhaalt: "Joske Vermeulen, Trammezandlei 122, Schoten" werd overbekend. Op 15 juni 2009 werd er in Merksem een standbeeld van Joske Vermeulen onthuld, ontworpen door beeldhouwer Luc Verleu. Alhoewel de sketch zich in Schoten afspeelt werd het beeld in Merksem onthuld, omdat de Trammezandlei zich daar bevindt. Toch werd het beeldje niet in die straat geplaatst, maar wel op het idealer gelegen Victor Roosensplein.